L’editorial catalana, amb més de 25 anys d’experiència publicant llibres en català, treballarà a partir d’aquest any en portar manga en català.

L’editorial Símbol Editors, afincada a Sant Cugat del Vallès, va sorprendre a tothom el dissabte passat afirmant el seu interés per començar a publicar manga en català. Amb un missatge escuet però contundet a xarxes socials on deia “Treballem per portar-vos nous títols de manga en català” s’adjuntaven tres fotografies on apareixien els noms de Shūeisha i Shogakukan, dos gegants del món editorial al Japó i Bungeishunjū Ltd.

Tot i ser companyies independents, Shūeisha i Shogakukan juntament amb Hakusensha, formen part del mateix grup empresarial, el grup Hitotsubashi. L’editorial Shogakukan ha publicat al Japó sèries manga tan conegudes a Catalunya com Doraemon, El Detectiu Conan, Inuyasha, Ranma ½ o Pokémon. D’altra banda, Shūeisha ha fet el mateix amb Bola de Drac, Jujutsu Kaisen, Chainsawman, One Piece, Naruto o My Hero Academia. Bungeishunjū Ltd, la tercera editorial que apareix a les imatges va publicar en el seu moment un manga molt interessant que aquest any ens arribarà, per fi, en català, Adolf d’Osamu Tezuka. A Catalunya molts d’aquests títols, anteriorment mencionats, pertanyen a Norma Editorial i Planeta Cómics.

Una nova esperança

Amb Símbol Editors ja serien 10 les editorials que publiquen o publicaran manga en la nostra llengua. A més de les que ja coneixem com Planeta, Norma, Ooso, Kaji, Distrito Manga, FandogamiaPanini aquest 2024 s’hi afegiran ECC i Kitsune Manga.

L’obra Gyo de Junji Ito, per part d’ECC, i les sèries Trigun, Trigun Maximum i el ratolí de biblioteca, per part de Kitsune, seran les primeres a aterrar al mercat català.

Bones notícies per començar l’any 2024 després del drama al voltant de Kaji Manga, que encara porta cua. L’arribada d’una editorial catalana que ja publicava llibres en català i que ara mostra interès a editar manga en català pot donar un nou impuls al sector. Símbol Editors va néixer fa 26 anys a Sant Cugat del Vallès i en el seu catàleg hi predominen les novel·les gràfiques i els contes pels més menuts en català. Entre elles, obres tan conegudes com Dersú Uzala o El Llop de l’autor Rochette. I molt aviat, al mes de març, s’hi afegirà La darrera Reina, també de Rochette.

Símbol Editors va néixer el mes de desembre de 1998 a Sant Cugat del Vallès. Amb més il·lusió que recursos, amb més voluntat que coneixement, ens vàrem decidir a editar el nostre primer llibre. En un moment de concentració dels grans grups editorials i d’absorció de les editorials petites per part de les grans, Símbol Editors va néixer amb la intenció i esperança d’oferir, a través dels nostres llibres, una nova opció als lectors i lectores en català. Des d’aleshores ençà hem anat publicant llibres fins a configurar el fons que avui posem al vostre abast i que creix any rere any.

Ara per ara, Símbol Editors es troba en fase de prospecció, selecció i negociació amb les editores japoneses. En el mateix fil de Tuiter han comentat que escolten suggerències i que qui vulgui els hi pot fer arribar a través del seu mail de contacte: simbol@simboleditors.cat.