Aquest cap de setmana s’ha celebrat a la Farga de l’Hospitalet el SAGA23, el Saló dels Videojocs en català.

EL SAGA 23, la segona edició del Saló dels videojocs en català

Els dies 1, 2 i 3 de desembre va tenir lloc a l’Hospitalet la segona edició del Saló dels Videojocs, més conegut amb el nom de SAGA. Organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, aquest any ha augmentat la celebració a tres dies i s’ha ampliat l’espai ocupant 7.000 metres quadrats. El SAGA23 ha comptat amb la presència de més de 70 expositors, format majoritàriament per empreses del sector, centres formatius, assossiacions, clubs i institucions.

Durant els 3 dies de SAGA23, els visitants han pogut descobrir de primera mà quins videojocs hi ha disponibles en català, viure l’experiència dels e-Sports en la nostra llengua, provar consoles i jocs clàssics a la zona Retrogaming i gaudir de moltes més activitats.

Videjocs INDIE: passat, present i futur de la indústria

Entre aquestes activitats hi havia el pòdcast-taula rodona Videojocs Indie: Passat, present i futur de la indústria en el qual vaig tenir l’honor de participar. Conduït per LaFrikoteka.cat (2.0), un podcast sobre cultura friqui en català, va comptar amb la presència de Simmer Valenciana, creadora de contingut de videojocs i tecnologia en valencià, Núria Casellas, videojuganera i dissenyadora de jocs de taula i servidor, que per uns moments va deixar de banda el manga i l’anime.

Durant el pòdcast es va parlar del significat del terme “videjoc indie” i perquè poden ser igual o més interessants que un triple A. La xerrada va tenir moments de distensió però també altres de molt interessants com per exemple les recomanacions de videojocs indie per part de cadascun dels participants. A continuació trobareu una llista dels videojocs que es van mencionar a la taula rodona.

Les 8 recomanacions imprescindINDIEbles!

LaFrikoteka.cat:

A Short Hike: “Es tracta d’un joc d’aventura “sandbox” minimalista, una mena de breath of the wild en miniatura (i molt cuqui), per dir-ho d’alguna manera, que us abraçarà amb la seva jugabilitat impecable i l’amabilitat dels seus personatges.”

Untitled Goose Game: “Poseu-vos en les plomes d’una oca amb molt mala llet i feu la guitza a tort i a dret, resolent incomptables reptes i objectius de tota mena. Però no us deixeu enganyar per la seva estètica de conte infantil perquè aquest joc de tipus trencaclosques i pillastreria treurà tota la maldat que dueu amb vosaltres. Mecànicament impecable i ple d’humor, aquesta aventura indie és fantàstica per jugar en solitari o cooperatiu.”

Vic

Núria Casellas:

Aragami és un videojoc disponible en català que pertany al gènere de sigil, i d’acció i aventura desenvolupat i publicat per Lince Works.

Curse of the Sea Rats és un ratoidvania èpic disponible amb subtítols en català protagonitzat per un grup d’herois transformats en rates per culpa d’una bruixa pirata.

Samfaino:

Colossu Down permet unir-te a Nika, MechaNika, Agatha i el Gran Porc Sagnant a una esbojarrada missió per destruir tot allò que no mola. Disponible amb subtítols en català.

Hades és un videojoc roguelike desenvolupat i publicat per Supergiant Games on els jugadors controlen Zagreus, el fill d’Hades, mentre intenta escapar de l’Inframón per arribar a l’Olimp.

Simmer Valenciana:

Insomnis és un joc de terror en primera persona centrat en la resolució de trencaclosques per avançar a través d’una terrorífica atmósfera.

RiME és un joc d’aventures i trencaclosques per a un jugador, que narra la història d’un jove naufrag, atrapat a una illa misteriosa després d’una tempesta torrencial.

Ugly, el gran triomfador del PREMIS SAGA 23

Divendres passat, dia 1 de desembre, es van entregar els premis SAGA als millors videojocs que s’han editat en català aquest 2023. El gran vencedor de la nit va ser Ugly del Team Ugly, videojoc disponible per a PC, Nintendo Switch i Xbox One.

Ugly és un joc de plataformes protagonitzat per un noble turmentat que s’enfronta als traumes del seu passat. La mecànica del joc és innovadora i hem d’utilitzar els miralls al nostra favor per resoldre els complicats trencaclosques i derrotar els enemics.

Els guanyadors de les 7 categoria van ser:

  • Videojoc en català de l’any: UGLY
  • Millor disseny de so: De-Exit
  • Millor narrativa: De-Exit
  • Millor jugabilitat: UGLY
  • Millor art visual: UGLY
  • Més impacte social: MINABO
  • Premi del públic: Waterfall Prisoner

A continuació podeu veure totes les nominacions:

Font:
https://llengua.gencat.cat/ca/detalls/noticia/SAGA-2023
https://saga.cat/